1/12/2017

La Cobla Mínima

Els primers antecedents  del projecte es remunten al 1983 amb la coneixença de Carles Mas amb Francesc Tomàs Aymerich.

La primera vegada que tocaran junts en una actuació pública serà al Palau de la Música Catalana el dia 15 d'octubre del 1983, amb motiu del 75è aniversari de l'Esbart Català de Dansaires. A més a més de cobla, rondalla i gralles es crea una formació d'orquestrina tradicional amb FTA (violí), Maria Rosa Alonso (acordió i direcció), Carles Mas (gaita, flabiol i flauta), Dolors Molina (percussió), Joan Gómez (flabiol) et. al. Col·laboracions amb l'ECD el anys següents.

El duet participarà en trobades informals com la festa final del curs d'Ivon Guilcher al Guinardó. Allí coincideixen amb Francesc Marimon (acordió diatònic), Jordi Roura (acordió diatònic), Eduard Casals (clarinet) i Dolors Molina (percussió).

El duet s'integra temporalment a la formació Tercet Treset, amb Jordi Roura. Al gener del 1985 s'enregistra una cinta testimonial amb FTA , J.Roura i C. Mas, per tancar aquesta etapa.

El nom neix a la tardor del 1985 com a COBLA MÍNIMA ELS SONADORS: FTA (violí, acordió cromàtic i guitarró) i Carles Mas (flabiol i tambor i sac de gemecs).
Poc després el nom del duet queda establert de manera definitiva com LA COBLA MÍNIMA. El grup participa a la Festa de la Cançó i la música Tradicionals Catalanes de Vilabella en totes les edicions, així com a la Festa del Flabiol d'Arbúcies, cercaviles de La Festa de la Mercè i de les festes del Casc Antic de Barcelona.

Al 1986 la Cobla Mínima creix amb la incorporació de l'acordió, amb Eugeni (a. cromàtic) i més regularment Francesc Marimon (acordió diatònic).
Gran quantitat d'actuacions de ball, cercavila, cursos i audicions per tot Catalunya.
Actuació el juny de 1986 a Saragossa i a l'estiu a les Trobades amb els Acordionistes del Pirineu d'Arsèguel a partir de 1986, així com també al FIMPT de Vilanova i la Geltrú.

A partir de 1987 el duet Mas-Tomàs (nom adoptat per LCM en alguns cartells a Occitània) comença les seves activitats internacionals de difusió de la música i dansa catalana (curs a Reggio Emilia el juliol del 1987 , la nuit de la danse, de les Jornadas dela Dansa del Conservatori Occitan , els anys 1988 i 1992 ; curs a La Chatre i Saint Chartier el 1988 , a Roma , al CIMP de Ceret el 1990 , etc.)

Tornant enrera al 1988; el 26 de febrer LCM debuta al Tradicionàrius. En aquella ocasió el quartet està format per FTA i Carles Mas, Enric Badal i Francesc Marimon ) En algunes actuacions LCM es transformarà en orquestrina, amb formats no estables i col·laboracions diverses: Marcel Casellas (Tuba), Quim Oller (flauta) -actius a l'Orquestrina Galana -, Anna Furdada, Jaume Bosser ( El Drac ), Xavier Bayer (gralla i sac de gemecs), Jesús “Chucho” Peredo (ex Huachichilas , guitarra ), etc. Al 1989 LCM actua al Tradicionàrius (FTA, F. Marimon, Carles Mas. E.Badal i Marcel Casellas) i es tanca una etapa.

Poc després, al maig del 1989 La Cobla Mínima torna a la seva formació originària i organitza un I Curs de Dansa al Molí Nou de Calabuig ( FTA músic i Carles Mas mestre de dansa). Entre els assistents hi ha els futurs integrants de Clau de Lluna. Enric Badal torna al Tercet Treset de la Vila de Gràcia. A l'agost del 89 , emperò, F. Marimon assisteix com a jurat al 3r campionat del món de diatònic a Ancona , i protagonitza un concert acompanyat d'una cobla mínima formada per FTA i E. Badal (violins). La qüestió del nom i la titularitat del projecte queda definitivament resolta amb la fundació d'un nou grup liderat per Francesc Marimon, La Portàtil FM. Al desembre del mateix any es fa el II Curs de Dansa de La Cobla Mínima, proposat per Carles Mas i FTA.


La Cobla Mínima actualment en actiu de mà dels seus dos fundadors, Carles Mas i FTA.
En la seva formació de quartet el complementen Pep Coca (ex Clau de Lluna, Domini Màgic) al contrabaix i Adrià Bonjoch (Els Amants de Lulú) a la guitarra.


-->

LCM ha actuat recentment al Tradicionàrius, compartint un concert-ball amb Stukat del Bolet; i l'any 2016 a la Festa del Contrapàs de Sant Genís de Palafolls i al vermut de jotes de la Festa Major de Cornudella de Montsant, i com a formadors als diversos cursos de dansa i música tradicional catalana que imparteixen normalment arreu del continent europeu.de més verdes en maduren

Avisos de Facebook de Francesc Tomàs Aymerich