Vivència

L'Acordionada de Tortellà
Nascut a Mèxic DF el 1961 nét de catalans emigrats i republicans a l’exili. Resident a Catalunya des de 1982 i establert a Argelaguer des de 1993.

Formació acadèmica i no acadèmica

En l’àmbit familiar iniciació al llenguatge musical i piano amb la mare
1969. Iniciació a la guitarra popular a l’acadèmia Wagner
1973. Piano amb Marta Garcia Renart (pianista, directora i compositora deixeble de Elisabeth Hartman i Baltasar Samper)
1975. Guitarra clàssica a l’Estudio de Arte Guitarrístico de Manuel López Ramos, amb Mari Carmen Costero
1977. Tallers de música tradicional mexicana i llatinoamericana a la Peña Tecuicanime amb Anthar y Margarita i el grup Canek
1979. Escuela Nacional de Música de la UNAM. Etnomusicologia amb Felipe Ramírez Gil, Solfeig, harmonia, formes, estètica amb Martínez Galnares, música de cambra, conjunt coral, piano, guitarra (Nivell batxillerat assolit)
1982. Guitarra clàssica amb Josep Maria Olmos i cant amb Maria Dolors Martí.
1983. Conservatori Municipal de Barcelona. Professors: Comas, Ribó, Oltra, Acuña, Crivillé.
Perfeccionament:
Cursos de Música Antiga de la Seu d'Urgell i altres a França: guitarra barroca, llaut i baix xifrat amb José Miguel MorenoRolf LislevandAndrew Lawrence-King i Pascale Boquet,
Violí tradicional: Jacques Baudoin, Cristian LanauXavier VidalErnesto Briceño.

Experiència artística

1975  Debut als escenaris com a cantaire i dansaire a l’Orfeó Català de Mèxic.. Fins al 1981.
1976  Grupo Tlalli. Actuacions arreu de Mèxic. Grup resident a la Peña Tecuicanime. Instruments tradicionals de corda de Mèxic i Amèrica Llatina.
1981   Alma Velasco. (músic acompanyant). Guitarra.
1982   Orfeó de Sants (cantaire baríton). Concerts a Catalunya i Euskadi. Fins al 1983.
1983     Els Sonadors - La Cobla Mínima. Duet amb Carles Mas. Acordió, guitarra i violí. Fins a l’actualitat. ECD. Dansaire i músic, amb Maria Rosa Alonso. Debut al Palau de la Música. Fins al 1986.Tercet Treset del CRDF. Amb Jordi Roura. Nombroses actuacions i tallers.
1984     Ara va de Bo Tallers i actuacions (Escola d’Estiu INTERACCIÓ 84).Caramelles de Castellfollit del Boix i Maians. Músic i codirector fins 1989.
1985     Danses a la Plaça del Rei. Fundador de l’activitat, encara vigent.Cor Divertimento. Dirigit per Josep Gustems. Cantaire fins 1990.
1986     Colla de Nadales del Mercat Santa Caterina. Fins al 1993. Coral la Guineu. Dirigida per Ramon Vilar. Cantaire fins 1988. 
1987     Rosa Zaragoza. Músic acompanyant. Nombroses gires arreu d’Europa i Nova York. Fins 1993. Espectacle amb l’Esbart Terrassa.
1988     Dueto Tepoztlán (música de Mèxic) amb Jesús Peredo. Fins al 1992. La Rural. (companyia ponentina de cançons de pagesia). Amb Ton Rulló, Miquel Àngel Tena i Jaume Escala.
1989    La Portàtil FM. Membre fundador amb Francesc Marimon. Fins 1992. Col·laboració en el disc del 1994.
1990     La Sonsònia, amb Pep Coca i Montserrat Massana. Actuacions pedagògiques. Solitud (llargmetratge de Romà Guardiet, Quasar Films). Coautor amb Toni Xuclà de la banda sonora. Creació d’una cobla antiga i un violinista rural per les escenes de festa.Diapasol (el Sudacazo). Actuacions pedagògiques de música d’Amèrica Llatina. Amb Xavier Batllés.
1991    Maties Mazarico. Col·laboració puntual amb aquest músic nordcatalà. La Clavellinera (Premi Nacional de Cultura Popular 1992). Membre d’aquesta associació cultural i músic de La Banda del Picapoll. Diversos cursets i sessions amb Lídia de Mena.
1992    Enregistrament del disc Lo Priorat la balla-1 el juliol del 1992.Orquestra Simfònica de la Canya. Disc Tradicionàrius 1992.Clau de Lluna. Grup capdavanter, 4 CDs. En escenaris fins al 1999, continua com a cooperativa de músics.
1993     Adolf Osta Actuacions i enregistraments: Pase el Agoa. Lonja Paraula d’Amar.
1994    CORRANDÀRIUS i altres debats glosadors. Fins a l’actualitat. Sa Cobla. Tercet de batalla de Clau de Lluna. Dos CDs. Actiu fins al 2002. Orquestra de la Fira de Calella.
1995    Chanekes Duet de cançó mexicana i catalana amb Montserrat Massana. Fins a l’actualitat. GRENZÜBERSCHREITUNGEN: Estiu de 1995, a Erfurt i Bayreuth. experiència de fusió amb vuit músics d’arreu del món, incloent Randi Weston. Director de laColla de Cantaires d’Argelaguer.
1996    SESSIONS D’IMPROVISACIÓ al CAT.
1997    Coral Ginesta de Cervera. CD Cançons populars de La Segarra, harmonitzades per Josep Lluís Guzmán i dirigit per Xavier Puig.
1998    Direcció musical de Espectacle La Punyalada amb Clau de Lluna. Una coreografia de Lídia de Mena i Encarna Codina, amb Esbart Olot i Esbart Montgrí.. A la Fira de Manresa i FestivalInternacional de Torroella de Montgrí, entre d’altres.
1999    Ball de Nadales. Espectacle de temporada. (encara en actiu). Centre Cultural La Mercè, de Girona.
2000     Disc homenatge a Peret Blanc al Tradicionàrius.
2001    Sa Cobla en concert al Festival de Saint Chartier (França). Creació del quintet Atzawara.
2002   Enregistrament al Monestir de Ripoll del disc de Maria Laffittededicat a Verdaguer.
2003    Músic a l’obra Nits a Besora de Carles Batlle al Teatre Principal d’Olot (any Vayreda).Actuacions amb Aljama. Master Classes de violí tradicional a Ikasfolk (Bilbao).
2004     Baix Ebre: disc llibre catalano-aragonés de Prames. Enregistrament i presentacions a Saragossa. Grup Massada de cançons judeo-castellanes. Actuacions a Plasencia i Besalú.
2005     Audicions pedagògiques: El Quixot a cavall de la música del seu temps amb Pepa Llobet. Músic del Curs de Carles Mas sobrepavana, folias i villano a Vitòria. Músic de Caselles Sextet a la Fira de la Castanya de Viladrau. Cants improvisats al Festivalde la veu de Banyoles Aphonica. Cantaire del Cor de l’Aula.
2006    Los Puntos sobre las jotas a Andorra (Teruel). Festival of American Fiddle Tunes a Port Townsend (WA, Estats Units). Orquestra del Campus de la FESTCAT a Llívia. Presentació del llibre D’aquí estant veig una estrella, de Josep Garcia, a Riudaura i Les Preses. Festa mexicana del Grito a Sant Joan deLes Abadesses. (homenatge a Jaume Nunó i Roca, autor de la música de l’Himne Nacional Mexicà).
2007     Publicació de Grapat de Ruda, primer disc de Sol i Serena. Presentació al Tradicionàrius. Campanya Folk en Escena i La Plaça del Folk. Concerts a Vila-Real, Balaguer, SaltaFolk, Fira Mediterrània de Manresa i Fira de la Ratafia de Besalú. Concerts de Tlalli a Sant Joan de Les Abadesses, Fira de l’Avet d’Espinelves, Fira del Formatge de Lladó, Casa Amèrica, Museu Precolombí, Mercè a Banda, Poble Espanyol i Consulat Mexicà de Barcelona. Concerts de La Criatura Verda i Inxa Lliure! a Bar-Le-Duc (França), gira a Xipre amb Esbart Marboleny. Llofriu, Serinyà i Mas Teixidor. Primeres Jornades del Pandero Quadrata Argelaguer. Organització de la Nit de Glosa a la Fira Mediterrània de Manresa.
2008    Concerts i impartició de cursos i tallers a la FestCat de Llívia i de Torroella de Montgrí. Concerts de Sol i Serena a Festes del Tura d’Olot, Akelarre de Cervera, Fira de la Ratafia de Besalú, cicle ContraBaix a Molins de Rei, Festa de Santa Tecla a Tarragona, Castelló d’Empúries, ÉsDansa a les Preses, Porta Ferrada a Sant Feliu de Gúixols, Els Angles, Cardedeu, Sant Domí, Constantí, Sarau d’Esplugues, Barcelona, La Palma de Cervelló.. Concerts de La Criatura Verda a Perpinyà, Tortellà, Montessori Palau, Rocabruna, Mas Teixidor, Salt i Camprodon. Concerts de Tlalli a Sant Joan de les Abadesses i al Consulat Mexicà de Barcelona. Concerts de Xuadit a la Jornada Medieval i de la Cultura Jueva de Besalú i a Chelva. Actuació d' Inxa Lliure! Amb Jordi Molina, Marcel Sabaté, Pere Pau Jiménez i Albert Garcia a la Pela del Suro de Llofriu. Coordinació de l'espectacle De cançons i de corrandes amb Tres de Xauxa i Carolino l'Aphònica de Banyoles. Organització de Glosats a Molló, Espolla, Via Fora de Barcelona i a la costellada de Santa Pau. Enregistrament amb Martha Yasmín al disc Aiguallum de Manresa. Creació i organització deLa Violinada, primera trobada de Corda Fregada a Argelaguer.
2009   En solitari: Concerts i tallers dins la Setmana Catalana a la Universitat HUFS a Seül (Corea del Sud), Curs de formació de la FCEC a Barcelona, PEE de Salt, Valletins, Festcat de Torroella de Montgrí i de Llívia. Conferències, tallers i cursos sobre música tradicional catalana a Mèxic DF i a Cuernavaca (Feria internacional del Libro de Antropología e Historia i V FORO INTERNACIONAL DE MÚSICA TRADICIONAL. al Museo Nacional de Antropología de Mèxic. Gira a Silistra (Bulgària)amb Stukat del Bolet i Marboleny jove, Concert de Xuadit a la Jornada Medieval i de la Cultura Jueva de Besalú . Concerts deLa Criatura Verda a L’Estany, Capolat, Palafolls, Rocabruna, Serinyà, Porqueres i el Cicle Qrambla de Girona. Concerts de Sol i Serena a Aínsa, Cornellà, Prat de Llobregat, Barcelona, Cal Macarró de Calaf i presentació del disc “Un Segon”a a la Fira Mediterrània de Manresa. La Violinada, segona trobada de corda fregada a Argelaguer.
2010   en solitari: Cursos i tallers a la Festcat de Torroella de Montgrí i de Llívia. col·laboració amb l'enregistrament de Bruel. Sol i Serena: presentació d'Un Segon al Tradicionàrius. La Criatura Verda. Enregistrament del disc De més verdes en maduren. Viatge amb la Caravana Catalana al Marroc. Festes de Sant Jordi a midelt i Rabat. Presentació a l'EsDansa i Teatre Princiopal d'Olot. Stukat del Bolet: campanya intensa amb 34 actuacions on hi destaquen Tradicionàrius, Festa Major de Gràcia, Festes del Tura a Olot, Gira per Brest (Bielorrússia), Escola Occitana d'Estiu a Vilanova d`Olt i ÉsDansa de Les Preses. Tlalli: Cicle de Nadal a Tortosa. Festa de comiat del cònsol General de Mèxic a Barcelona.Setmana Mexicana d'Ankara, Turquia, en les cel·lebracions del Bicentanario. La Violinada, tercera trobada de corda fregada a Argelaguer.

Actualment en solitari proposa un ball de violí amb repertori específic català transmès de primera mà pels darrers violinaires rurals i altres sonadors, combinat amb les aportacions documentals dels quaderns de violí, llibres d'orgue i reculls folklòrics existents. A més a més, com a director o bé integrant participa en aquests projectes fixes i uns quants més de puntuals i esporàdics:


Com a director artístic o responsable de projecte: 
Grup estable de l’AMTP de Corda Fregada La FidulaHarmònica
Stukat del Bolet amb Marboleny Jove Folk-fusió” i repertori d'Esbart. 9 joves de 14 a 18 anys (amb dos dels seus fills).


Com a integrant del projecte:
Sol i SerenaUn Segon. Present al recull “World Music from Catalonia” els dos darrers anys. La Criatura VerdaDe més verdes en maduren.Quartet garrotxí. Balades i tocates de muntanya TlalliFandango. Sons de les comunitats rurals. Son jarocho, huasteco i d'occident de Mèxic.Xuaditcançó mediterrània medieval, del renaixement i sefardita.Massada, Repertori ladino oriental interpretat amb veus líriques.ChanekesDuet vocal mixt de cançó popular catalana i mexicana, amb la seva parella. Inxa Lliure!Ministrers de la pela del suro


Producció artística
Mariachi Semblanza, Las de cajón Sants & Fot 15 anys

Conferències i Master-classes

Primera Escola d’Estiu d’educació musical AEMCAT 2006 (Tarragona)Setmana Catalana a la HUFS de Seül (Corea del Sud), maig de 2009. V Foro Internacional de Música TradicionalXXI Feria del Libro de Antropología e Historia. Un Homenaje a la Cultura catalana.Instrumentos para armar identidades. Panorama actual de las músicas de raíz en los Països Catalans” México DF (Mèxic).

Docència

En l’actualitat:
Professor de violí tradicional, guitarra i guitarró i instruments de pua a l’AMTP de Figueres i Salt. Professor a l’Escola de Música de Besalú (la Garrotxa) Professor al Casino Menestral de Figueres (l’Alt Empordà)Professor particular a Argelaguer.
Experiència prèvia i cursos puntuals
30 anys donant classes a: Orfeó Català de Mèxic, Orfeó de Sants, APA de l’Escola Barcelona, Escola de Música de Besalú, Escola de Dansa Folklòrica de La Garrotxa, Esbart Montgrí, Talleret de Música d’Argelaguer, AMTP de Barcelona, AMTP de Figueres, Pla Educatiu d’Entorn de Roses, FESTCAT de música de Torroella de Montgrí,American Fiddle Tunes de Port Townsend (WA), (Estats Units) i molts més cursos puntuals i classes particulars. Alguns dels alumnes són ja músics professionals i mestres de música. Aniol NebotMaite Rubio,Joan Gil...

Recursos com a intèrpret

Guitarra clàssico-romàntica, guitarra barroca, llaüt del renaixement, arpa, tiple (mosquito o requinto 1º), jarana 2ª, jarana huasteca, huapanguera, vihuela, guitarra de golpe, guitarrón, cuatro, guitarró femella, cavaquinho de braga, timple, mandola, mandolina, viola de cinc cordes (viola lírica), violí (estils tradicionals), acordió cromàtic, acordió diatònic, harmònica. Sequenciació per ordinador. Cantador de versos improvisats.

Publicacions fonogràfiques i composicions:

Participació en uns quaranta enregistraments fonogràfics editats. Creació, direcció i enregistrament de la música original dels llargmetratges Solitud El Somni de Maureen de Romà Guardiet, amb Toni Xuclà.
Premi del concurs de composició per gralles de Valls 1993 amb una composició de carrer per tres gralles titulada toc de tensió.

Publicacions escrites:

Article El Marimbol Revista del INAH (Mèxic), amb Fernando Nava.Article Els Llancers Revista de l’Orfeò Català de Mèxic (1995)Trancripcions musicals del llibre Antología del son huasteco, amb Rosa Virginia Sánchez. CENIDIM (Mèxic). Transcripcions musicals del llibre Peret Blanc de Beget, amb Jordi Roura.CRDF (Gràcia).Dos articles del llibre Luthiers i instrumenttradicionals, (el violí, la viola i el violoncel i instruments de corda pinçada), compilat per Jaume Arnella i editat per l’Ajuntament de Calella (1994). Articles a la Revista de l’AEMCAT i Heterofonias.

Beques:

Gestió cultural:

Regidor de Cultura independent per ERC de l’Ajuntament d’Argelaguer (2003-2007). Soci president de la Cooperativa CLAU, SCCL (Produccions Clau de Lluna). Membre de l'Associació DACAT (Programadors del festival Gir Ona Folc, programadors del Cicle de Nadal a Girona) i de MALL (Músics Associats del Llierca). Coordinador de gires de grups mexicans: Los Brujos de HuejutlaLos CojolitesMono Blanco, María Ines Ochoa. Organitzador de la Festa de la Música d’Argelaguer des de 2005 i de la Trobada de panderos quadrats La Violinada des de 2007 i 2008.


Associcacions i altres entitats:

Cor de Carxofa, associació pel foment del glosat
Esbart Català de Dansaires
La Diatònica
la Qrambla
Divendres a la Plaça del Rei
MALL
La Violinada
Òmnium Cultural.

de més verdes en maduren

Avisos de Facebook de Francesc Tomàs Aymerich