9/22/2012

ESCOLA DE MÚSICA DE BESALÚ: 25 ANYS


Text del pregó de la Festa Major de Besalú de 2012

Estimats besaluencs i besaluenques: enguany els de l'Escola de Música tenim l’honor de fer aquest pregó i això es per nosaltres un motiu d'alegria, en aquest moment complicat que estem tots vivint.
I és que estem de doble celebració. Per una banda fem 25 anys, és a dir, fem les bodes de plata i per una altra, com ja sabeu, estem de Festa Major, Sant Prim. (sant molt adequat pels temps que corren).
Com diu la llegenda el Comte-Bisbe Miró Bonfill féu dur les relíquies de França o d’Itàlia (quedi palès que això de la globalització ja ve de lluny) i entre Maià i Dosquers els portadors van quedar adormits. En despertar-se al costat seu havia brollat una font d’aigua fresquíssima.
També hi ha una altre llegenda, no tan reculada i d'origen dubtós. Diu que fa un quart de segle a Besalú hi havia gent que volia aprendre música. Es van encomanar a Sant Prim i Sant Felicià i aquests van intercedir fent brollar una escola de música que avui en dia encara raja.
La vida d’aquesta escola no sempre ha estat fàcil. Cal agrair l’esforç, la dedicació, la paciència a moltes persones; els professors, i sobretot les famílies que no només s’han implicat a l’escola portant-hi els seus fills sinó que sovint s’han hagut d’arremangar per tal de tirar el projecte endavant fins fer que l’escola estigués prou consolidada. Cal remarcar el recolzament en tot i per tot de l’Ajuntament sense la qual avui no seriem aquí ni l’escola tindria el ressò que té actualment.
Durant aquests 25 anys molts nens i nenes, adolescents, pares, mares han pogut aproximar-se al món de la música. La intenció de l’escola no ha estat mai ser una fàbrica de músics professionals –tot i que alguns d’ells han escollit aquest camí, de la qual cosa ens en sentim molt orgullosos. La intenció sempre ha estat posar a l’abast aquesta vessant de la cultura a la gent de Besalú i de l’entorn.
Aquesta tasca mai ha estat senzilla. Avui en dia però les dificultats són moltes més. Aplaudim l'esforç econòmic que fan els pares i mares per donar als seus fills allò que creuen necessari pel seu desenvolupament com a persones i que alguns s'entossudeixen a veure com un luxe. És en situacions com aquesta que la societat necessita més cultura que mai.
Us volem dir que esperem seguir donant la tabarra 25 i molts anys més, i no només dintre de les parets de Can Tenes, que cada cop està en millors condicions, o Sant Julià, un espai mil·lenari que és un autèntic privilegi per nosaltres i per tothom, sinó també als altres magnífics espais d'aquesta Vil·la Comtal que ens acull i ens aixopluga; a les places i carrers, als cercaviles i festes, a l'Escola i cada cop a dintre de més famílies.
I finalment volem desitjar-nos a tots una Festa Major estupenda, agrair-vos la confiança que sempre ens heu donat i recordar-vos que hem estat, estem i estarem sempre en la millor disposició per ajudar a incrementar la qualitat de les programacions i esdeveniments culturals de Besalú i rodalies per tal que en gaudim tots els veïns i visitants.
Bona Festa!

de més verdes en maduren

Avisos de Facebook de Francesc Tomàs Aymerich