1/12/2010

9 de gener de 2010. Ferriol, rei.

Ferriol Macip destrona Titot i es corona com a nou Rei de les Nyacres a Espolla

El passat dissabte 9 de gener va tenir lloc la 8a. Trobada de Cantadors a Espolla. Al llarg del dia es van anar succeint els diversos actes programats: presentació del llibre "Els Cantadors a Espolla"; taller de romanços i taller d'iniciació al cant improvisat; assemblea de l'associació Cor de Carxofa i la Festa de la Trobada amb l'actuació d'en Jaume Arnella i el combat per la coronació del Rei de les Nyacres. Unes activitats que es van iniciar a dos quarts d'una del migdia i que s'allargaren fins les tres de la matinada.

La presentació del llibre "El Cançoner Popular a Espolla" va comptar amb la presència, a més dels membres de l’Associació Cultural d'Espolla responsables de la redacció i edició, d'en Jaume Arnella músic i cantant i de Liliana Tomàs, neta d'en Joan Tomàs que l'any 1928 va ser a Espolla recollint el material ara presentat.

Els tallers de tarda van comptar amb la participació de més de 40 cantadors que es van repartir segons els interessos a l'aula de Composició de Romanços, conduïda per Jaume Arnella, o a la d'Iniciació a la Glosa, portada per la Marta Rius.

Però l’expectació es va començar a fer present a partir de les 7 del vespre que es va iniciar la primera eliminatòria per la final de coronació del Rei de les Nyacres. Amb una sala de la Societat la Fraternal d'Espolla pràcticament plena, vint cantadors de diversos punts del país competien entre ells per ser triats entre els set que a la nit haurien de competir per treure la corona a Francesc Ribera "Titot".

La nit va començar, amb una sala plena de gom a gom, amb l'actuació del Triet Rústic per cantar el tradicional Reputicànticus que dóna inici a la festa. A continuació en Jaume Arnella va actuar amb una mostra del seu repertori.

I, tot seguit, entrats en el concurs pel Rei de les Nyacres el jurat va pujar per donar el nom dels 7 glosadors que acompanyarien a en Titot en la final. Després d'un seguit de proves eliminatòries els dos cantadors que van passar a la gran final van ser en Francesc Ribera "Titot" i en Ferriol Macip. Finalment, després de totes les proves superades, el jurat va dictaminar que el cantador guanyador de l'edició 2010 del Rei de les Nyacres a Espolla era en Ferriol Macip.

(del blog de Cor de Carxofa)

de més verdes en maduren

Avisos de Facebook de Francesc Tomàs Aymerich