2/18/2011

Maria Inés al BarnaSants; Mèxic i França en conflicte.

La cantant María Inés Ochoa visita Europa per tercer any consecutiu. Enguany estarà acompanyada pels músics Ramon Sánchez, Manuel Guarneros i Francesc Tomàs “Panxito”. El concert, que BarnaSants gravarà en directe per publicar més tard, es farà el dia 8 d'abril de 2011 a les nou de la nit, a l'Auditori Josep Carreras de Vila-Seca.

L'artista té a la seva agenda, just abans de la seva actuació a Catalunya, un seguit de recitals en territoris de l'Estat Francès. Aquests concerts s'inclouen en un paquet de 350 actes diversos relacionats amb les cultures de Mèxic que es preveien fer a França durant tot l'any 2011, però, com publica el diari la Razón, s'estan començant a suspendre per ordre del mateix govern mexicà.

Perillen, doncs, els concerts de Maria Inés Ochoa al Béarn i al Pais Basc Nord? Aquesta seria una de les repercussions de les tensions diplomàtiques entre les repúbliques mexicana i francesa.

La presidenta del Conaculta, Consuelo Sáizar, ha explicat en conferència de premsa que s'està avaluant la possibilitat que totes les activitats previstes al festival “Año de México en Francia” s'acabin fent a Mèxic, ja que França ha canviat les condicions dels acords que ja s'havien pactat.

I quin és l'origen d'aquest conflicte tant surrealista? Doncs que l'any 2005 va ser capturada per la policia la noia francesa Florence Cassez a la carretera de Cuernavaca, al costat del seu xicot, el delinqüent mexicà Israel Vallarta i d'altres membres de la banda “Los Zodiacos”. Va ser acusada de diversos segrests, possessió d'armes i delinqüència organitzada, i finalment condemnada a 60 anys de presó.

El 9 de març de 2009, durant la seva visita a Mèxic, el president gal Nicolas Sarkozy va demanar que Cassez fos transferida a una presó francesa, un dret que ella tindria segons la Convenció de 1983 d'Estrasburg sobre trasllat de persones condemnades, signat tant per França com per Mèxic.

Amb el president Felipe Calderón van acordar la creació d'una comissió binacional per resoldre aquesta qüestió. No obstant això, atès que ha estat condemnada a 60 anys i que 20 anys és la pena màxima permesa a França, el govern asteca finalment va decidir el juny de 2009 que Cassez es quedés a Mèxic per complir la seva condemna.

La família de Cassez demana als francesos que boicotegin Mèxic com a destí turístic i que suprimeixin les celebracions culturals del “Año de México en Francia”.

Mèxic cancel·la la seva participació en aquests actes de 2011 (350 actuacions artístiques, pel·lícules i conferències previstos) com a reacció al fet que el president francès Sarkozy hagi decidit declarar que aquesta programació, d'un any de durada, sigui dedicada a Cassez, i que a cada esdeveniment individual es faci un acte de record a la segrestadora francesa.

El més paradoxal de tot és que si els francesos volen participar en aquests espectacles hauran de creuar l'Atlàntic, i així haurà sortit el tret per la culata als que volien boicotejar l'intercanvi cultural i turístic.

de més verdes en maduren

Avisos de Facebook de Francesc Tomàs Aymerich