12/06/2010

Concert de La Criatura Verda al Teatre Principal d'Olot el 30 de desembre de 2010

El grup garrotxí La criatura verda farà el concert de presentació del seu disc De més verdes en maduren.
La cita és al Teatre Principal d'Olot el dijous 30 de desembre a les nou de la nit.
El preu de l'entrada serà de 12 euros i de 20 pels que es vulguin endur també el disc.
Ja es poden adquirir les entrades per internet al Telentrada

12/03/2010

Qui ha dit aquesta frase?

"Una cançó, quan s'ha acabat, pertany a la gent que l'ha escoltat"

a) Béla Bartok
b) Teddy Bautista
c) Pep Guardiola

10/14/2010

Jornada etnomusicològica amb Guillermo Contreras Arias

Dia: dissabte 23 d'octubre de 2010
Horari: 11 a 14h i de 16 a 19h
Lloc: Factoria Cultural Coma Cros de Salt (seu territorial de l'AMTP)
C/ Sant Antoni, 1 / 17190 Salt salt-figueres@amtp.cat

Descripció: Jornada de treball completa. Al matí hi haurà una sessió teòrica i a la tarda una sessió pràctica.

1 Conferència d’organologia amb suport audiovisual i exemples musicals interpretats en viu, amb especial interès en les dotacions de flauta i tambor per una banda i en els cordòfons populars per una altra.
2 Lliçó magistral de taller de conjunt instrumental, per acabar una xerrada de debat final i conclusions

Objectius: Donar a conéixer l’immens patrimoni organològic de la música popular i tradicional de Mèxic . Conèixer les metodologies que s’apliquen en la transmissió de la música popular i tradicional al continent americà, debatre sobre les polítiques educatives i culturals.
Treballar música del repertori de “Orquesta típica mexicana” (Formació anàloga a les nostres orquestrines i rondalles noucentistes). Conèixer els gèneres específics com sones, pirekuas, jarabes i danzas, entre d’altres. Establir relacions i contrastos entre les músiques d’Europa i de Mèxic.

A qui s'adreça: Alumnes i professors de l’AMTP, músics i musicòlegs i persones interessades en general.

Persona que l'imparteix: Guillermo Contreras Arias.


Va néixer a Michoacán. Ha impartit classes en diferents escoles de música i educació superior, com a l'ENAH-INAH, ENM-UNAM i l'Ollin Yoliztli. Va ser productor i conductor del programa radiofònic "Orígenes de nuestra música" en la XEX i la XEQ i "Los instrumentos musicales en México" en la XEB. Va ser cofundador del Consell Nacional de la Música Popular. Com a investigador és autor de diverses publicacions individuals i col·lectives, editades per institucions mexicanes i d'arreu. Ha intervingut com a jurat en diversos certàmens, com el Premi Nacional de les Ciències i les Arts, i diversos del FONCA. Com a músic ha participat en diverses agrupacions musicals, fonogrames i pel·lícules. Compta amb una col·lecció d'instruments musicals de més de tres mil cinc-centes peces. En l'actualitat és investigador en àrea d'Etnomusicologia del CENIDIM-INBA. És professor i membre del Consell Tècnic i del Consell editorial de l'Escola Nacional de Música de l'UNAM. També és coordinador local de l'Encuentro Internacional de Etnomusicologia a Mèxic SEM-2009 i coordinador d'un projecte interdisciplinari d'investigació en el CENIDIM.
En el grup JARANERO és el director artístic i executa instruments com el violí, diferents tipus d'arpa, el clarinet, el bandolón, el banjo, el cornetí, el bombardino, el salteri, la guitarra de són, el requintito, la guitarra 7a., la xeremia, diverses flautes indígenes, el bulalek, el marimbol, el bajo quinto, la mandolina, la tamborita i el bote del diablo.

Activitat extraordinària de l'Aula de Música Tradicional i Popular, del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, de la Generalitat de Catalunya

Programada conjuntament pel Departament de metodologia i investigació i el Grup Estable de l'Aaula de conjunt orquestral “La Fidulharmònica”

Responsable de l'activitat: Francesc Tomàs Aymerich “Panxito”
Telèfon i correu electrònic
972287218 606435621 lira.indiana@gmail.com

Inscripcions:
Secretaria de l'AMTP
C/ Mallorca, 272, 9a. planta
08037 Barcelona
Telèfon: 93 215 10 69 / Fax: 93 488 33 36
secretaria@amtp.cat http://www.amtp.cat

9/16/2010

Tlalli porta el folklore de Mèxıc a Turquia

Són vuit dıes intensos d'actuacıons, bona convivència amb la petita comunitat mexicana d'Ankara i passejar per la ciutat. Recorda molt i molt el DF. Hi fa molt bon temps. Hem sortıt a segona plana de socıals del diari més important. De moment tot va molt bé.

9/09/2010

De més verdes en maduren

Reproductor dels darrers enregistraments de La Criatura Verda, en format MP3. Aviat en tindrem un CD.

9/07/2010

Comença un nou curs, molta sort!


L'estiu no ha anat pas malament:
hem sobreviscut a dues FestCats memorables... les colònies i la trobada d'Arsèguel... l'Alba ha anat a Cuba, uns pocs al Marroc, uns quants a Bielorússia, la família al Portugal, una escapada occitana... i acabem una temporada de 25 bolos a l'estiu amb Stukat del Bolet a les Festes del Tura... i encara no s'ha acabat tot, que abans de començar a fer classes marxo dissabte cap a Turquia amb músics i balladors a celebrar les festes del Bicentenari de l'Independència de Mèxic.. tornant farem la 4a Acordionada a Tortellà... començarem el Grup Estable de l'Aula d'orquestra "Fidulharmònica"... després presentarem "De més verdes en maduren" de La Criatura Verda a Olot... ens visitarà Guillermo Contreras, etern amic i gran etnomusicòleg mexicà i farem conferències i fandangos... farem la Plaça del Rei amb Sol i Serena i després vindran moltes llogues... inaugurarem el pavelló d'Argelaguer per Festa Major al desembre... després hi farem La Violinada al febrer...

8/28/2010

Setena nit de folk a Castellfollit


[Stukat GRAN]

Dissabte 28 d'agost a les 10 del vespre a l'església vella Sant Salvador concert de música tradicional amb Stukat del Bolet

Koldo Gonzàlez: acordió diatònic - Albar Tomàs: acordió diatònic - Maria Roca: violí - Marçal Bancells: guitarra - Francesc Bancells: tarota, gralla, flabiol de gralla i percussió - Ferrna Brosa: gralla, flabiol de gralla i sac de gemeces - Dani López: saxo alt, flauta travessera i guitarra - Joan Tomàs: contrabaix - Gerard Rius: bateria i percussió.

Stukat del Bolet és un grup estable creat l'any 2008 per nous joves músics que es varen coneixer a les colònies musiclas d'Arseguel. Treballen el repertori en gran part per àudioaprenentatge i consensuant els arranjaments. Això, combinat amb la sòlida formació musicla i el fet de tocar amb molt de sentit de la dinàmica de la festa i el ball tradicional, fa que transmetin frescor i contundència. La seva intensa i ràpida trajectòria els ah donat un punt de responsabilitat i maduresa que han potenciat les capacitats individuals i la cohesió de la formació.

Organitza: Colla Gegantera de Castellfollit de la Roca

5/23/2010

Estarem a L'escola de la festa a Llívia

Segueixen obertes les inscripcions i encara hi ha places per les escoles d'Estiu de cultura popular.

L’ESCOLA DE LA FESTA 2010 (13è Campus de Cultura Popular i Tradicional) s'esdevé a Llívia (Cerdanya) de l'11 al 16 de juliol.

A més de participar en l'orquestrina del Campus la Núria Lozano (La Carrau), Francesc Tomàs, Panxito (Sol i Serena), en Jordi Fusté i en Sergi Molina (Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries) formen l'equip docent del curs de música "banda sonora de la festa".


Descripció: Sense música no pot haver-hi festa. És per això que et proposem participar en aquest curs, pensat per fer la banda sonora de l’Escola de la Festa i posar música en viu a totes les seves activitats. Si toques algun instrument, porta’l. Si cantes, posa-hi la veu. Sigui quin sigui el teu nivell, et convidem a dibuixar amb nosaltres el paisatge musical de Llívia 2010.

*L’alumne ha d’especificar en el moment d’inscriure’s l’instrument o instruments que portarà (la veu es considera un instrument), així com el seu nivell (en una escala de 0 a 3 segons si és més baix o més elevat). En funció d’aquestes dades s’assignarà l’alumne al curs 1 o 2.

Consulta els programes i l’oferta d’allotjaments, que enguany presenta possibilitats més econòmiques en tenda de campanya i en bungalow, a més de la ja habitual en hotels.

Més informació: www.escolesfestcat.cat

info@escolesfestcat.cat

tel. 93 113 21 21

5/17/2010

Crònica de la caravana catalana al Marroc / Sant Jordi 2010

En Pere Pau, en Panxito i la Montserratona han participat enguany en aquesta iniciativa de l'Associació Franca Méditerrani-Pays Catalans, amb seu a Catalunya Nord. Els altres artistes presents han estat Samir i Neus Dalmau. La Maite Barcons també estava convocada però al darrer moment per un problema de salut es va haver de quedar a casa.


La Caravana Catalana és un concepte original que neix el 2007 amb el propòsit de lligar gent, creadors, artistes, empreses i territoris dels dos bàndols del Mediterrani i especialment entre Catalunya (nord i sud) i els països del Magrib amb Marroc.

Els lligams històrics i culturals son propicis a fomentar aquests intercanvis a partir de la societat civil.
Concretament, tres caravanes surten cada any de Perpinyà portant artistes (musics, poetes, escriptors, pintors, artistes plàstics i animadors culturals) a Algèria per trobar-se amb altres artistes, institucions publiques i privades.
La cultura és considerada com una porta d'entrada per millorar el coneixement mutu entre els pobles, reflexionar sobre col·laboracions i oportunitats que poden tocar altres camps socials com l'econòmic. Per això cada caravana s'articula al voltant de manifestacions culturals

eclèctiques i trobades econòmiques amb empresaris, escoles de formació,càmeres de comerç. Aquesta inquietud es manifesta també en la Diada de Mediterrani organitzada cada any al mes de desembre a Perpinyà.


4/21/2010

Taller de Feldenkrais a Salt amb Ohad Nachmani

Segona sessió: dissabte 29 de maig de 10 a 14h

Lloc on s'impartirà el taller:

seu de l'AMTP de Figueres

FACTORIA CULTURAL COMA-CROS

C/ Sant Antoni 1, 17190 - Salt

salt-figueres@amtp.cat



La musica tradicional ha crescut des de les sensacions intimes i directes de l'home, sense imposar-hi criteris estètics preconcebuts. Per això la relació entre l'acció del music i la seva traducció en musica és molt directe. De tots els instruments tradicionals, la veu és la que millor i més directament lliga les sensacions corporals amb les emocions i la musica.
Aquests dos tallers que es dedicaran a l'exploració de les relacions entre espais corporals, veu, esforç i gravitació, que es farà a traves del treball del mètode Feldenkrais. .
Destinats a qualsevol persona interessada en la veu, exploració corporal i música tradicional.
Es possible participar només en un taller.
Ohad Nachmani professor del mètode Feldenkrais
Responsable: Ohad Nachmani

Places: Min. 8 Max. 20

Alumnes interns
Import: 10.00€
Alumnes externs
Import: 20.00€
[ MATRÍCULA OBERTA ]

3/23/2010

Lliçó magistral de música persa


Màster class sobre música clàssica persa a
càrrec de Hamid Khabbazi
Diumenge, 28 de març de 2010
17h. a Can Nic de Montfullà

3/10/2010

Sol i Serena han inaugurat el Figueres Folk 2010

Concert organitzat pel Casino Menestral Figuerenc al Molí de l'Anguila de Figueres el dia 6 de març del 2010

2/12/2010

Maria Inés Ochoa actuarà a Besalú


María Inés Ochoa oferirà un recital entre amics a la nau romànica de Sant Julià, convidada per l'Escola de Música de Besalú per segon any consecutiu.

La tenim aquests dies amb nosaltres gràcies al festival BarnaSants, en el context de les celebracions pel centenaris de la la Revolució i la Independència Mexicana.

Data: dissabte, 27 / febrer / 2010
Hora: 20:00
Lloc: Hospital de Sant Julià
Preu: entrada general: 10€; €, alumnes de l'Escola de música de Besalú i menors: 5€)
Entrades anticipades a 8€ a :
Oficina de Turisme de Besalú Plaça de la Llibertat, 1 17850 Besalú 972 59 12 40 turisme@besalu.cat
Cal Campaner c/ de la font, 5 17850 Besalú 972 59 00 97 calcampaner@besalu.cat

La cantant va néixer al 1983 a San Lorenzo Acopilco, Mèxic D.F. El seu talent és nat; creix en un àmbit de creadors i artistes gràcies als seus pares: el cinematografista Jorge Amézquita i la reconeguda i inoblidable cantant Amparo Ochoa; a qui constantment acompanyava en les seves activitats, pel que des de petita aprèn a dominar els fòrums i escenaris, començant des de llavors a cantar i actuar. Durant 6 anys va estudiar ballet, però va guanyar la seva aptitud pel cant. La seva primera presentació en públic va ser als 14 anys a Culiacán, Sinaloa, on va estudiar durant 8 anys. Participa en diversos concursos de la cançó juvenil, en els quals sempre obté el primer lloc. Ha estat convidada a cantar en prestigiosos festivals i diferents escenaris de Mèxic, Xile, Cuba, El Salvador i Portugal, la qual cosa li ha permès compartir amb artistes de renom internacional, com són Oscar Chavés, Marcial Alejandro , Tehua, Viola Trigo, Silvio Rodrígez, Vicente Feliú i Cesaria Evora. María Inés Ochoa va decidir obrir-se pas en la seva carrera com cantant des del 2001, any que decideix radicar en la Ciutat de Mèxic. Des d'aquell moment i sota les difícils circumstàncies que travessen els artistes independents, ha demostrat constància, disciplina i entrega per la cultura de la música tradicional mexicana. Un públic molt entusiasta ha reconegut en aquesta jove cantant a una notable artista, per això ha estat convidada a programes de ràdio i televisió i ha participat en diferents produccions, entre elles destaca la conducció d'un documental produït per la televisió japonesa dedicat a la cançó llatinoamericana gravat a Xile i Argentina, on canta al costat de Mercedes Sosa per a brindar-li en homenatge "Gracias a la Vida". Ha gravat el seu segon disc "El Rostro de mi pueblo" a Santiago de Xile, presentat allí el 2008.

1/18/2010

La Violinada 2010. III trobada de corda fregada (violins i instruments afins)

Del 19 al 21 de febrer tothom cap a Argelaguer!

divendres 19 de febrer de 2010

17:30-18:00
Acollida dels participants -Plaça de Santa Anna

18:00-19:00
Projecció i col·loqui de Ruggieri Melchiade Benni, un violinista in Val di Savena –Un documental de Placida Staro -Capella de Santa Anna

19:00-20 30
Avi, com era abans la vida de músic? Xerrada amb músics de ball del territori, moderada per Anaís Falcó. Convidats: Martí Renart de l’Hostal de l’Arç Cosí d’en Fonso de Lliurona, en Codina, d’Olot, músics de Tortellà, Josep Joli, Josep Quer -Capella de Santa Anna

21:30-01:00
Concert i ball + Vetllada de violinaires (coorganitzat amb Anafen) -Casal
-Set de Folk
-Aniol & Miki d'Empalmaos
-Espai de participació oberta
totes les activitats de divendres són obertes a tothom

dissabte 20 de febrer

10:00-10.20
Acollida dels participants -Plaça de Santa Anna

10:00 – fins diumenge
Fira d’artesanies -Plaça de Santa Anna

10:20-10:30
Presentació de la tercera edició de “La Violinada” -Plaça de Santa Anna

10:30-12.00 i 12:15-13.45
Tallers amb JC Arrosères, Francesc Tomàs i Anaís Falcó
principiants -Saló d'Actes de l'Ajuntament
nivell mitjà -Sala de Cultura de l'Ajuntament
nivell avançat -Capella de Santa Anna
Activitat complementària: Pujada a l'Ermita del Guilar

15:00-15:30
Reunió de voluntaris –Casal

15:30-17:00
Lliçó magistral col·lectiva amb Es Revetlers -Casal cooperació 5€ i de franc pels talleristes de violí

17:15-18:45 i 19:00-20:30
Tallers amb JC Arrosères, Francesc Tomàs i Anaís Falcó
principiants -Capella de Santa Anna
nivell mitjà -Saló d'Actes de l'Ajuntament
nivell avançat -Sala de Cultura de l'Ajuntament
Activitats complementàries: Visita a les Cabanes d’en Garrell Ajuda en la preparació del sopar.

20:45-21:45
SOPAR -Casal (amb prèvia inscripció)

22:00-01:00
Mostra de convidats i amfitrions -Ball -Vetllada de violinaires (coorganitzat amb Anafen) –Casal
-Joan-Claudi Arrosères (Biarn)
-Es Revetlers (Llevant de Mallorca)
-La Criatura Verda (Argelaguer-Olot
-Espai de participació oberta

diumenge 21 de febrer
dia internacional de la llengua materna

8:30-9:30
Esmorzar de carmanyola -Plaça de l'Església

9:30-11:00 i 11:15-12:45
Tallers amb Joan-Claudi Arrosères, Francesc Tomàs i Anaís Falcó
principiants-Sala de Cultura de l'Ajuntament
nivell mitjà -Capella de Santa Anna
nivell avançat -Saló d'Actes de l'Ajuntament

9:30-12.15 Taller de dansa amb Es Revetlers: Casal cooperació 5€ i de franc pels talleristes de violí

Activitats complementàries: Visita guiada pel poble. Amb l'arqueòloga Montserrat Mallol. Ajuda en la preparació del dinar i repòs.

13:00-13:45
Cercavila de violinaires -Recorregut: Plaça de Santa Anna-Casal

13:45-14:00
El ball de la maniera –l'Hort del fuster (Davant del Casal).

14:00-16:00
DINAR –Casal (amb prèvia inscripció)

15:00-16:00
cançons entaulades i corrandes de sobretaula -Quedem amb Paus (Banyoles-Girona) -Casal

16:00-17:25
Mostra de violinaires –Casal

17:25:17:35
Rifa de la panera de MALL–Casal

17:35-19:00
Ball de la mostra . Inici a càrrec de Bruel –Casal

19:00
Cloenda amb Ball de la Maniera amb tots els participants a la trobada.

L’organització es reserva el dret d’anar canviant el programa fins quan ho consideri convenient.

1/12/2010

9 de gener de 2010. Ferriol, rei.

Ferriol Macip destrona Titot i es corona com a nou Rei de les Nyacres a Espolla

El passat dissabte 9 de gener va tenir lloc la 8a. Trobada de Cantadors a Espolla. Al llarg del dia es van anar succeint els diversos actes programats: presentació del llibre "Els Cantadors a Espolla"; taller de romanços i taller d'iniciació al cant improvisat; assemblea de l'associació Cor de Carxofa i la Festa de la Trobada amb l'actuació d'en Jaume Arnella i el combat per la coronació del Rei de les Nyacres. Unes activitats que es van iniciar a dos quarts d'una del migdia i que s'allargaren fins les tres de la matinada.

La presentació del llibre "El Cançoner Popular a Espolla" va comptar amb la presència, a més dels membres de l’Associació Cultural d'Espolla responsables de la redacció i edició, d'en Jaume Arnella músic i cantant i de Liliana Tomàs, neta d'en Joan Tomàs que l'any 1928 va ser a Espolla recollint el material ara presentat.

Els tallers de tarda van comptar amb la participació de més de 40 cantadors que es van repartir segons els interessos a l'aula de Composició de Romanços, conduïda per Jaume Arnella, o a la d'Iniciació a la Glosa, portada per la Marta Rius.

Però l’expectació es va començar a fer present a partir de les 7 del vespre que es va iniciar la primera eliminatòria per la final de coronació del Rei de les Nyacres. Amb una sala de la Societat la Fraternal d'Espolla pràcticament plena, vint cantadors de diversos punts del país competien entre ells per ser triats entre els set que a la nit haurien de competir per treure la corona a Francesc Ribera "Titot".

La nit va començar, amb una sala plena de gom a gom, amb l'actuació del Triet Rústic per cantar el tradicional Reputicànticus que dóna inici a la festa. A continuació en Jaume Arnella va actuar amb una mostra del seu repertori.

I, tot seguit, entrats en el concurs pel Rei de les Nyacres el jurat va pujar per donar el nom dels 7 glosadors que acompanyarien a en Titot en la final. Després d'un seguit de proves eliminatòries els dos cantadors que van passar a la gran final van ser en Francesc Ribera "Titot" i en Ferriol Macip. Finalment, després de totes les proves superades, el jurat va dictaminar que el cantador guanyador de l'edició 2010 del Rei de les Nyacres a Espolla era en Ferriol Macip.

(del blog de Cor de Carxofa)

de més verdes en maduren

Avisos de Facebook de Francesc Tomàs Aymerich