9/25/2012

Territori Català Lliure (de Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure)


El Territori Català Lliure són aquells municipis o regions de Catalunya, en les quals regeixen de manera provisional la legislació i els reglaments d'abast espanyol que estaran vigents, a l'espera que el Govern i Parlament de Catalunya dictin les noves lleis catalanes, assumint així la sobirania nacional de Catalunya, convertint Catalunya en un Estat.
Un Territori Català Lliure es forma, primer mitjançant moció que presenta un grup polític, per aquesta qüestió, en un ajuntament de Catalunya i després del seu debat en ple ordinari o extraordinari, mitjançant l'aprovació d'aquesta per votació dels regidors, com a representació de l'autoritat local del municipi.
Territori Català Lliure és el nom amb què l'ajuntament en ple de Sant Pere de Torelló va definir el seu municipi el 3 de setembre de 2012, i fou el primer de Catalunya a donar-li aquest nom. Des de la seva nova condició, el govern de l'ajuntament de Sant Pere de Torelló ha anunciat que la festivitat del 12 d'octubre, dia de la Hispanitat i festa d'àmbit nacional a Espanya, es converteix en dia feiner, entrant en conflicte en matèria de legislació espanyola.
L'ajuntament de Calldetenes declarà el municipi territori català lliure el 3 de setembre de 2012 amb les mateixes idees de independència de Catalunya i provisionalitat de lleis espanyoles que Sant Pere de Torelló. Ha estat el segon en fer-ho i ha aprovat la moció tres quarts d’hora després que Sant Pere de Torelló, però en el mateix dia. El 6 de setembre de 2012, el municipi de Cervià de les Garrigues es declarà territori català lliure, sent el primer municipi de la província de Lleida en fer-ho. El 10 de setembre de 2012, els municipis de la Bisbal del Penedès i Marçà també es declararen territori català lliure, sent els primers municipis de la província de Tarragona en fer-ho. Arenys de Munt va dur a terme la declaració el 13 de setembre de 2012, declarant-se territori lliure i sobirà, coincidint amb el III aniversari de la primera consulta popular sobre la independència.

Foto: Jordi Borràs

D'ençà el 3 de setembre de 2012 fins l'actualitat 77 municipis de Catalunya s'han declarat Territori Català Lliure.

Free Catalan territory are those municipalities or regions of Catalonia where Spanish laws and regulations are considered provisional, waiting for the Government and Parliament of Catalonia to enact the new laws after having assumed national sovereignty and therefore turned Catalonia into an independent state.
Free Catalan territories are declared at first through a motion presented by a political group on the subject to a municipality of Catalonia. After having had it debated in a plenary session, it is approved by the democratic vote of the mayor and councilors as the representatives of the municipality's local authority.
Free Catalan territory (in Catalan, territori català lliure) is the name chosen by the council of Sant Pere de Torelló in full to define the municipality in September 3th 2012, and was also the first in Catalonia to give it this name. From its new condition, the council of Sant Pere de Torelló anounced that the October 12th holiday, Columbus Day, an oficial holiday in the whole of Spain, becomes an ordinary weekday, directly conflicting Spanish legislation.
Since then, more municipalities have been following in similar declarations.

Territorio catalán libre es la definición que han adoptado algunos municipios de Catalunya a través de mociones municipales. De manera genérica, la definición vendría asociada a la consideración de la provisionalidad de la legislación y los reglamentos de alcance español, los cuales estarían vigentes a la espera de que el Gobierno de la Comunidad Autónoma y Parlament de Catalunya dicten unas nuevas leyes catalanas, asumiendo así la soberanía nacional de Cataluña, convirtiéndose Catalunya en un Estado. La iniciativa viene siendo sostenida por algunos municipios catalanes desde inicios de septiembre de 2012.
El 3 de septiembre de 2012, el pleno del ayuntamiento de Sant Pere de Torelló aprobó por mayoría una moción en la que se declara el municipio como territorio catalán libre, siendo el primero de Catalunya en realizarlo. Además, en la moción se instaba al Parlament de Catalunya a votar la independencia de Catalunya, de forma unilateral, en un plazo máximo de 2 meses. La moción fue calificada por el alcalde como un "gesto político". El ayuntamiento de Calldetenes aprobó una moción similar 45 minutos después.

Cap comentari:

de més verdes en maduren

Avisos de Facebook de Francesc Tomàs Aymerich