El cap de setmana del 16 al 18 de febrer es va celebrar l'onzena edició de La Violinada d'Argelaguer. En aquesta ocasió les activitats van començar més aviat: la primera activitat va ser la presentació de la Violinada a l'Escola del poble, el CEIP Montpalau d'Argelaguer: alumnes i mestres van rebre a les tres passades la visita dels violinaires organitzadors: L'Anaís, l'Aniol i en Panxito, acompanyats pel contrabaix i l'acordió d'en Joan i l'Alba. El públic va participar amb interès i entusiasme; van reconèixer la tonada del ball des capgrossos, van fer tota mena de preguntes i vam acabar ballant plegats al pati de l'escola amb la música en directe. Va ser una gran idea de la directora per fomentar la implicació de la comunitat escolar en aquest esdeveniment periòdic.
A la tarda el bar del Casal es va convertir en el bar dels violins i la música tradicional. Mentre anava arribant la gent eren convidats a un tastet de ratafia i cada cop estava més i més ple. Vam entrar a la sala del Casal, i vam poder apreciar el goig que fa, amb el nou parquet, les llums, l'equip de so i el lluent teló de fons. A l'escenari la comissió organitzadora va tenir unes paraules de record per la trobadora Maria Laffitte, que fa 10 anys justos que ens va deixar; però també de suport pels presoners polítics i exiliats per la repressió de l'estat contra el procés democràtic de creació de la república que estem vivint.
La primera actuació de l'escenari va ser el ball "folk" animat pel trio del Pla de l'Estany "Ai el gerro!". La Mar Labrador, l'Alejandro Garcia i en Roger Tugues van saber alegrar la vetllada de manera singular i brillant. Es va donar pas directament a l'espai de música i ball participatiu, una estona de llibertat expressiva que és una de les escències d'aquesta trobada. Qui va voler se'n va anar a dormir; alguns a l'espai cedit com a recurs emergent per l'Ajuntament, dins el pavelló polivalent, d'altres a les autocaravanes, cases dels amics o aprofitant l'oferta local professional d'allotjaments rurals i turístics.
L'endemà ens vam trobar per fer els tallers als locals municipals: casa consistorial, pavelló i escola. Els mestres de violí es van repartir amb els diferents grups, més de 60 alumnes van treballar alternativament amb Xavier Vidal, Francesc Tomàs "Panxito", Anaís Falcó i Aniol Nebot.
Cal esmentar tots els mestres que han aportat la seva excelència com a voluntaris: En Ramon Cardona que va ensenyar les primeres quatre figures del ball dels Llancers de Tuixent, i en Xavier Rota i la Patrícia Garcia, els Ballaveu, que van ensenyar danses catalanes, a més a més del mateix mestre convidat especial, en Xavier Vidal i el seu fill Mickaël Vidal que va ensenyar danses del seu territori, el Carcí. També cal dir que hi ha hagut tallers complementaris: el tast iniciàtic de violí de nivell zero a càrrec de l'Anaís Falcó el taller de guitarra d'acompanyament amb en Francesc Tomàs, el de corrandes improvisades i el de cançons tradicionals relacionades amb el violí, amb en Christian Simelio.
Dissabte el temps no va acompanyar gaire però sí la caravana de crêpes fetes amb farines de blats antics que es va instal·lar al carrer Major. Un privilegi pels qui en van poder tastar!
Després del dinar hi va haver ocasió de cantar cançons al bar del Casal. Juntament amb els homes que jugaven a cartes cantàvem l'Aigat d'Olot, les Rondes del vi...
A la tarda es var reprendre els tallers i a la nit el ball. Van ser dos els grups que van ocupar l'escenari, i va ser fantàstica l'actuació del quartet vallesà "Corrandes són corrandes" i la del mestre convidat d'Occitània, en Xavier Vidal, en duet amb el seu fil Mickaël, gaudint tots dos com mai de poder tocar plegats, i amb un públic absolutament entregat i fascinat.
L'endemà sí que va fer un temps fantàstic, que ens va permetre de fer el vermut a l'era, la cercavila amb ballada a la Plaça i l'estona de tocar esperant la fideuada de campionat que caracteritza l'equip del Casal. Ens esperava una bona estona més de festa, amb corrandes improvisades, la rifa de la panera, la mostra dels tallers i el ball amb el duet vocal Ballaveu, i el duet de violins mestres-organitzadors que fa el ball de cloenda.
Res d'això no seria possible sense la col·laboració i la complicitat de l'Ajuntament d'Argelaguer, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i els seus serveis Territorials a Girona, els participants, els veïns i establiments del poble, els animadors i organitzadors, tots treballant de manera i solidària.
Esperem seguir compartint la Violinada any rere any juntament amb les altres cites locals que volem gaudir plegats, com el Jazstiu, el Dia del Joglar, la festa del Roser o Sant Damas.