6/04/2015

Cloenda de la Primavera Mazarico

El divendres 19 de juny de 2015 es farà la ballada de cloenda de la Primavera Mazarico a la Plaça del Rei. El programa estarà confegit íntegrament per composicions d'en Maties que haurem preparat tots els participants. Aquest és l'enllaç a la web on trobarem les partitures.

Per poder organitzar bé la vetllada el telèfon de contacte és el 606435621 i el correu lira.indiana@gmail.com, i posem a la disposició un formulari per qui es vulgi apuntar a tocar algunes d'aquestes entranyables composicions.


Presentació del llibre/CD “Primavera Mazarico”

En el marc del cicle els “Divendres a la Pl. del Rei”, es presenta el divendres 19 de juny a la plaça del Rei de Barcelona el llibre/CD “Primavera Mazarico”, coeditat per la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals i DINSIC Publicacions Musicals.

El llibre/CD, volum 18 de la col·lecció Calaix de solfa, està format per 100 partitures de Maties Mazarico i textos de Francesc Marimon, Francesc Tomàs “Panxito”, Frederic Guiset i Perepau Ximenis.

L’acte de presentació i homenatge a Maties Mazarico, músic tradicional, compositor i luthier del Rosselló de llarga trajectòria, es desenvoluparà divendres 19 de juny a les 8 del vespre a la plaça del Rei de Barcelona amb la participació del músic homenatjat. Després de la presentació, a dos quarts de 10, hi haurà el Taller de Danses: Branie De Codalet (Enric Soria) i a les 10, Ball Mazarico.

Primavera Mazarico, realitzat en col·laboració amb el Musee des instruments Ceret (MÚSIC), és també un reconeixement entranyable a un gran músic d’arrel dela Catalunya Nord. Ha sigut un investigador incansable de la música del Rosselló, el Vallespir, el Conflent, els Països Catalans ila Mediterrània. També ha sigut instrumentista destacat del sac de gemecs, flabiol i acordió diatònic, i compositor de diverses melodies i cançons.

5/27/2015

5/04/2015

VIOLINÀRIUS 2015, 8 i 9 de maig al CAT


VIOLINÀRIUS 2015

#tradicionarius / #violinarius
Divendres 8 i dissabte 9 de maig de 2015 al C.A.T.

4/28/2015

Stukat del Bolet i RIU s’uneixen per presentar els seus discs.

El grup de la Garrotxa Stukat del Bolet i el del Baix Llobregat RIU s’uneixen en un concert doble a Besalú per presentar els seus darrers treballs discogràfics. Els dos grups de folc destaquen dins del panorama del folc català per ser dels més prometedors i atrevits a l'hora de re-visitar la música tradicional i popular, i per ser dues propostes fresques i desenfadades. En aquest concert doble s’han unit per posar de llarg els seus darrers treballs Stukat del Bolet del 2013 dels garrotxins i el recent estrenat Abans tot això eren camps dels RIU. La cita és dissabte 2 de maig a les vuit del vespre i el preu de l'entrada és de 5€. Els menors de 12 anys, els alumnes de l'Escola Municipal de Música de Besalú, l'AulaTradi, i de l'AMTP tindran un descompte de 1€ en el preu d'entrada.


Stukat del Bolet            http://stukat.cat/

Stukat del Bolet són un jove grup de folc de la Garrotxa formats el 2007 i que el 2013 van estrenar el seu primer disc homònim. Durant aquests anys els Stukat del Bolet han fet una immersió profunda en les músiques de danses tradicionals dels Països Catalans, han interpretat els temes més coneguts del ball folc, han fet versions de cançons populars i cada cop més defensen músiques de collita pròpia. El seu primer disc és un "fongrama" fruit del procés que estant vivint. Es tracta del seu primer treball d'estudi i l'han cuinat amb molta il·lusió i dedicació, sense pressa; conscients que una gravació mai pot substituir una interpretació en viu i que el directe sempre evoluciona. El compositor, els arranjadors i els intèrprets del grup són ben bé com un fong, i han fet una simbiosi molt especial amb el productor i tècnic, que s'hi ha trobat com una alga dins de l'aigua. I, d'això, n'ha cristal·litzat aquest liquen que esperen que degustem de mica en mica, com si es tractés d'un bon estofat de bolets una mica al·lucinants.

RIU                         http://riumusica.bandcamp.com/

RIU són un grup de folc del Baix Llobregat format el 2010 i amb tres discs editats: RIU 2011, Amb canya 2013 i Abans tot això eren camps 2015. Són guanyadors del IV concurs SONS de la Mediterrània i l'any passat van compartir escenari de l'Auditori de Barcelona amb el grup escocès Capercaillie, amb la sala gran plena. “Abans tot això eren camps” és el nou disc de RIU, més fresc i proper, elaborat tal com raja i farcit de peces pròpies. Sense perdre la línia dels anteriors discs però fent èmfasi en la tria de repertori de proximitat, tant geogràfica com sentimental, els joves del Baix Llobregat s’encaminen cap a la maduresa amb aquest tercer treball. “Abans tot això eren camps” és un disc que compta amb novetats que complementen la sonoritat de la banda. En primer lloc, apareix el sac de gemecs que reivindica el so propi de la cornamusa de la terra; i en segon, l’Arnau Barrios s’incorpora com a violinista dotant RIU de noves sonoritats. D’aquesta manera, els onze temes d’aquest tercer disc són la maduració d’un camí musical que va començar el 2010 i que avui té més força per revitalitzar la música popular dels Països Catalans.

4/27/2015

Concert de Tortellins, Sigelpa i DJ Pasturant l'ovella negra



Divendres 8 de maig a les 11 de la nit engega la Festa Major del Roser al Casal d'Argelaguer amb el concert d'aquestes dues formacions, tant diferenciades estilísticament com potents. La vetllada es clou amb una sessió de punxadiscs. No us ho podeu deixar perdre! Tortellinis, amb canvis sorprenents, presenten nou disc a la Sala El Torín d'Olot l'endemà i aquest concert és la prèvia.

Sigelpa és la banda catalana més representativa del punk cèltic. Venen de Terrassa i també presenten disc. Als dos grups hi ha músics d'Argelaguer. Serà un doble primícia.




Bona i Enfarinada Festa Major del Roser d'Argelaguer!


4/24/2015

Nou disc de SIGELPA!

Els van diagnosticar un trastorn i regalen el disc online!. Tenen facebook, youtube i bandcamp. En diuen celtic punk i és brutal!

4/21/2015

NiU - Tercet d'Argelaguer


A la Vall del Llierca hi ha molt ambient de músics. Argelaguer els darrers anys s'ha posat al nivell del seu poble veí, Tortellà, tradicionalment conegut per llargues nissagues de sonadors. Actualment a la comarca la vitalitat de la música popular es fa notar més que mai. La petjada dels sonadors més enyorats com en Peret Blanc de Beget, o en Fonso de Lliurona, i cantadors com en Surracans no s'ha esborrat encara, i ja hi ha un parell de noves generacions en actiu animant els aplecs i arrossades, les trobades i les festes públiques i privades. En aquest context neix aquesta jove formació, en la que tres membres d'una mateixa família han triat tocar plegats el repertori dels sonadors de les comarques pirinenques (polques, marxes, xòtis, valsos, masurques i pericons, sardanes, ballets i contradanses) a les festes del poble i els seus entorns.

Amb els seus instruments lligats a la tradició de la música de ball a la iera s'hi troben d'allò més còmodes i proposen sonades antigues al costat de noves propostes. L'objectiu d'aquest grup és procurar música fresca, del dia, sense conservants ni aromes artificials. Un producte sortit de la terra com els bolets pensat per fer ballar i passar una gran experiència.

HISTORIAL DEL GRUP

Aquest tercet, fundat com a “Trio Ambqitòkut” ha tocat a les danses de la Plaça del Rei a Barcelona, a la Qrambla de Girona, als sopars del Món de Esplugues de Llobregat,  Aplec de Sonadors de Mutxamel (Alacant), Festa Major d'Horta, i La Violinada d'Argelaguer a altres esdeveniments. L'Alba en Joan i en Francesc (coneguts com els Panxitos) formen part també de Stukat del Bolet, un grup més nombrós amb el que han portat les danses de la Garrotxa a altres indrets, com Euskadi, Occitània, Bielorrússia, Bulgària i Eslovàquia.

CONTACTE DEL GRUP

Francesc Tomàs “Panxito”
c/ Santa Anna, 16
17853 Argelaguer
lira.indiana@gmail.com
joantomasmassana@gmail.com
albatomica@gmail.com

+
34 606 435 621  +34 608431025
+
34 618 416 442 +34 972 287 218
 
http://www.liraindiana.blogspot.com

INTEGRANTS
DEL GRUP
Alba Tomàs (Argelaguer, 1995) Toca l'acordió diatònic i canta. Han estat els seus mestre en Pere Pau Ximenis, veí del mateix poble, i Marc del Pino.
Francesc Tomàs (Ciutat de Mèxic, 1961) Viola lírica i Llaüt. És gerent i professor a l'Aula de Música Tradicional i Popular AULATRADI a Salt (Girona). 
 Joan Tomàs (Argelaguer, 1993)  Toca el contrabaix en tota mena de formacions, i també piano i guitarra i ha estudiat a l'ESMUC de Barcelona. 

4/09/2015

Tortellinis regalen una maqueta de sis cançons

Tortellinis estan molt contents de la rebuda que ha tingut la seva maqueta "Deixa'm Dir-te". 
El grup, després de les recents incorporacions, està format íntegrament per músics joves i brillants de Sales de Llierca, Tortellà i Argelaguer.

Han penjat tots els 6 temes amb les lletres al nou canal de youtube perquè ens anem aprenent les lletres i anem comprovant com de bé han madurat. Aquí teniu l'enllaç:

➸ Deixa'm Dir-te:http://www.youtube.com/playlist…

La maqueta es pot descarregar gratuïtament a www.tortellinis.cat

"Son tantes les coses que et vull dir, que m'he quedat sense paraules."



4/08/2015

Colònies per a Joves Intèrprets Folk

Aquestes Colònies van iniciar-se l’any 2002 i des de la primera programació, l’equip escriu una suite de concert expressament per als joves músics inscrits. Una suite basada en temes tradicionals o d’autor però sempre des de la vessant de la música d’arrel. Amb tots els músics inscrits es forma una orquestra que és conduïda per un director.

Cada any la suite de concert tracta un tema concret (músiques d’Europa, rius del món, éssers fantàstics del Pirineu...) i sobre aquests tema es basen els diferents treballs i activitats de l’estada siguin jocs, el nom de l’orquestra i la mateixa escenografia que els acompanyarà el dia del concert públic. Els darrers anys s'ha comptat amb la presència de cantants i grups professionals que han estat acompanyat per les diferents orquestres.  Més informació.


Bufa el vent de la bona música a Argelaguer

És ben bé hora de joglar i de fer girar el temps. Felicitats per aquest magnífic treball i les col·laboracions estelars en aquest tema!

4/06/2015

Ballada d'inauguració del mercat ecològic quinzenal de Navata, amb la Fídula Harmònica


Ball a la plaça amb la Fídula Harmònica, formació estable de l'AulaTradi de Salt

Arran de la celebració de la segona edició de l'Ecofira de Navata neix Nap Negre, un mercat de productors locals i ecològics amb l’objectiu d’atansar productes de qualitat directament dels productors i artesans locals als consumidors, creant un espai de trobada amb un tracte directe i de confiança on poder compartir, parlar i intercanviar coneixements entre les persones. El mercat arrencarà aquest pròxim 4 d’abril de 9 a 2 del matí a la Plaça de l’Era de l’Obra de Navata amb la presència d’unes 10 parades de productes fets a la comarca, majoritàriament alimentaris, però també hi haurà parada de cosmètics, planter i tèxtil. Per donar el tret de sortida el dia 4 a les 12 del migdia es podrà gaudir de música de ball en viu amb el grup de música tradicional Fídula Harmònica i hi haurà tastets de pizzes artesanes per a tothom. A partir del 4 d’abril el mercat es durà a terme quinzenalment, el segon i quart dissabte de cada mes, de 9 a 2 del matí, a la plaça de l’Era de l’Obra de Navata, al costat de l’església. Conjuntament amb la venda de productes s’organitzaran xerrades, tallers i música en viu. Autor: Yolanda Falcon / AE

3/26/2015

Hora de Joglar a la Sala Torin d'Olot!


Hora de Joglar
02/04/2015 22:00 h


Preu: 5,00 €
Lloc: Sala el Torín Abonaments i venda d'entrades

Hora de Joglar ofereix un espectacle de temes propis, ineludiblement ballables i amb el denominador comú de la fusió i el mestissatge que proclamen en el seu viatge que transcorre per diferents estils. Amb textos que expliquen i diverteixen, des del surrealisme o la crítica social, amb una clara aposta per la cura i el rigor en la composició dels temes i en la seva polida interpretació instrumental.

En aquests temps en els que la música d’autor es presenta, cada cop més, amb formacions minimalistes i recursos limitats per la tendència induïda per les dificultats socials i la delicada etapa que travessa la cultura i la música, Hora de Joglar fa un esforç per regalar-nos una banda que omple l’escenari i fa ballar al públic, comptant amb col·laboradors que comparteixen aquest desig d’ unir il·lusions i experiències, mitjançant la música, per oferir un espectacle de qualitat.



Músics Associats


3/12/2015

XURIACH Formació 2014-15. Taller I – «Dansa d’escola ibèrica del XVII i del XVIII» Carles Mas


18 i 19 d’abril de 2015 a Xamfrà, centre d’arts escèniques del Raval- Barcelona


DESCRIPCIÓ
IMG_5307Proposem un treball de revisió, de memòria corporal i de perfeccionament del vocabulari principal de la dansa d’escola ibèrica del s.XVII i XVIII que ens permeti ballar algunes mudances (adaptades al nivell del grup) de:
* Les Paradetes (ball) segons el mestre Jaque (s.XVII-XVIII), i la seva possible proximitat i influència a les tradicions de la Jota del s.XVIII i XIX…
* Els Impossibles (entrada dansada i mudan-ces ballades) transcrits per Minguet a mitjans del s.XVIII.
 OBJECTIU
Donar a conèixer aspectes històrics, teòrics i pràctics sobre la dansa d’escola ibèrica del segles XVII i XVIII que ha establert les bases de formes de dansa que encara persisteixen en la nostra tradició .
DESTINATARIS
El curs està dirigit a persones amb un nivell mig o avançat en dansa, amb una certa pràctica en algun estil de dansa antiga o de dansa tradicional, i que puguin aprendre en un dia uns quants moviments o passes i encadenar-les durant les mudances. Es faran exercicis preparatoris per a familiaritzar-se amb el vocabulari dels moviments i per tal d’encadenar-los amb facilitat. S’aconsella participar als dos dies de curs per a tenir temps de madurar les mudances.
VESTUARI I MATERIAL DE TREBALL
Dueu castanyoles (especialment per les mudances ballades que farem diumenge), sabates bones per a ballar i que no rellisquin, roba lleugera.
CARLES MAS
Mestre de dansa antiga i tradicional, flabiolaire i cornamusaire. Desenvolupa des de 1975 una àmplia investigació sobre la interpretació de la música i de la dansa a les pràctiques tradicionals, així com a les fonts documentals medievals i del Renaixement. Investigador en els camps de l’etnomusicologia i de les pràctiques de la dansa col·lectiva a Europa.
Actualment és professor del Centre d’Iniciació Musical de Bar le Duc (França) i codirector artístic de la companyia Xuriach.
Ha estat ballarí, músic i coreògraf de la Compagnie Maître Guillaume des de 1987, de Ris et Danceries, el Gruppo di Dansa RinascimentaleLes Haulz et els Bas, Renaidanse, Artefact, Les Violons du Roi, així com d’altres conjunts de música i dansa antiga i contemporània, amb els quals ha publicat diversos articles especialitzats i enregistrat nombrosos discos.
PLA DE TREBALL
18 d’abril
10:00 – 14:00: Curs
14:00 – 16:00: Pausa / Dinar
16:00 – 19:00: Curs
19 d’abril
11:00 – 14:00: Curs
PREUS
Classe del 18 (7hs), ………………….50,00 €
Classes 18 i 19 (10 hs) …………….. 60,00 €
Pots emplenar el següent formulari i confirmarem la teva inscripció abans de 24:00 hores.
Més informació
www.xuriach.cat
Management
Soledad Sánchez
produccio@xuriach.com

de més verdes en maduren

Avisos de Facebook de Francesc Tomàs Aymerich