3/23/2013

Un resum de la sisena edició de la Violinada d'Argelaguer


DISSABTE 23 DE MARÇ DE 2013
Aquest article és el mateix que s'ha entregat per a la seva publicació a la revista local L'Argelaga

La Violinada d'Argelaguer ha fet cinc anys. En aquest lustre s'ha consolidat com la principal trobada de corda fregada en l'àmbit de la cultura popular i tradicional del Principat de Catalunya i segurament de la totalitat del país. La violinada és una convocatòria d'hivern, es fa normalment el tercer cap de setmana de febrer, que al 2013 s'ha esdevingut del divendres 15 al diumenge 17.
La sisena edició es pot dir que ha estat un èxit rotund, i una dels principals factors ha sigut el bon temps que ens ha acompanyat. Això ha garantit la bona assistència i participació, tant de visitants que venen expressament com dels veïns que s'han interessat i han pogut participar i gaudir d'alguna de les nombroses activitats que s'han fet. Enguany s'ha incorporat al comitè organitzador l'Aniol Nebot, que també ha participat com a monitor del taller de violí per principiants i nivell zero, al costat de l'Anaís Falcó.

L'estructura de la trobada es manté pràcticament igual que als inicis, i només es pot dir que s'ha anat fent cada cop més llarga en dies i més plena en continguts. L'objectiu principal de l'associació que la promou és el de crear un espai d'aprenentatge, d'intercanvi, d'immersió i de festa a l'entorn de diverses maneres populars pròpies del violí del territori i de llocs propers, i com cada any s'ha materialitzat en tallers i xerrades, concerts, balls, àpats conjunts i vetllades.

La complicitat de l'ajuntament i veïnat cada cop és més gran i es nota l'arrelament d'aquests anys, ara aquesta trobada és un dels valors culturals del nostre poble. Al moment inaugural vam rebre la visita del director general de cultura popular, en Lluís Puig, amb qui vam fer canvi d'impressions sobre la filosofia de la violinada amb respecte al subvencionisme i el dirigisme institucional. La Violinada és un esdeveniment cooperatiu i voluntari autofinançat, que econòmicament tant sols rep un ajut de fons públic: el mateix suport econòmic del govern local que reben la resta d'associacions del teixit cultural del municipi, un ajut certament modest però proporcionalment molt estimable.

Cada any tenim un convidat molt especial, enguany vam comptar amb la presència d'en Gabriele Ferrero que va venir acompanyat per son pare, mestre de dansa, des Cuneo; i junts ens van fer viure la música de les valls occitanes alpines de vora el Piemont. Pel què fa a la resta de programació podem destacar concerts de Vegetal Jam, que van venir des de l'Aragó i l'estrena absoluta de la Folkestra Addicional, una formació de 14 músics membres de Les Violiles i Stukat del Bolet, que van fer un gran ball de dues hores molt comentat i reexit. També van actuar La Fídula Harmònica i Bruel, com altres anys. Altres actes destacables van ser la projecció del documental sobre en Peret Blanc de Beget proposat per Artur Blasco, d'Arsèguel i els acordionistes del Pirineu, el taller de corrandes a càrrec de Ferriol Macip del Cor de Carxofa, l'exposició del treball de recerca d'Alba Tomàs Massana, “Un altre solfeig és possible?”, l'activitat Entrecontes! amb Josep Lluís Gallardo, el taller de danses catalanes a càrrec de Xavier Rota, la cercavila, els àpats i sobretaules cantades, la mostra popular amb rifa i la cloenda.

En les sis edicions hem pogut intercanviar l'experiència amb un munt de sonadors. A banda dels ja esmentats hi han estat els músics del ball de bastons d'Arts al Bages, Laura Plasencia, Carol Duran, Gabriel Lenoir (Flandes), Christian Pacher (Peitau), Joan-Claudi Arrosères (Béarn, Occitània), Guillem Ballaz, Es Revetlers (Mallorca), Ramon Cardona, Clémence Cognet (Alvèrnia), Placida Staro (Emilia-Romagna) i Elisa Lorenzini (Emilia-Romagna), Brunzit, Simone Lambregts, Xevi Pallàs, Empalmaos, Josep Joli molts d'altres a qui demanem disculpes per no dir el seu nom.

També volem destacar que La Violinada és una entitat aherida a la plataforma contra el fracking (mètodes d'extracció de gas amb fractura hidràulica, i la recollida de 60 signatures en suport a la lluita dels veïns de Riudaura va ser un granet de sorra que creiem que va ajudar a la retirada dels permisos a la multinacional Teredo Oils per fer prospeccions al nostre territori. No cal, però, abaixar la guàrdia. Ni la Unió Europea ni Espanya han prohibit el fracking. Els recursos del subsòl són competència del govern espanyol, i si l'explotació es declarés d'interès nacional i prioritària, ni els ajuntaments ni lesautonomies no ho poden impedir, perquè no hi tenen competències. Ara estan calculant si sortirà a compte fer-ho o no, i la opinió pública popular és un factor advers per el seu negoci. La pressió popular és l'única eina que tenim, i el canvi d'hàbits de la societat pel què fa a les energies.

Us convidem aparticipar a la propera edició de la Violinada i també a seguir els nostres espais virtuals: l'entrada a la Viquipèdia http://ca.wikipedia.org/wiki/La_Violinada, el weblog http://www.laviolinada.com, la pàgina al facebookhttp://www.facebook.com/pages/La-Violinada/167646083327559, el Myspace http://www.myspace.com/laviolinada, el canal de Youtube http://www.youtube.com/user/laviolinada i el Twitter @laviolinada.

3/19/2013

No abaixem la guàrdia. No al fracking!

No ens equivoquem. la Generalitat ha retirat el permís a Teredo Oils per fer les prospeccions, però ni La Unió Europea ni Espanya han prohibit el fracking. Els recursos del subsòl són competència del govern espanyol, i si l'explotació es declarés d'interès nacional i prioritària, ni els ajuntaments ni les autonomies no ho poden impedir, perquè no hi tenen competències. La pressió popular és l'única eina que tenim, i el canvi d'hàbits de la societat pel què fa a les energies.
Ara deuen estar calculant si sortirà a compte fer-ho o no, i la pressió popular és un factor advers per ells, per tant ara més que mai cal no abaixar la guàrdia.
A La Violinada es van recollir 60 signatures. La Vanguardia ha fet una enquesta: http://www.lavanguardia.com/participacion/encuestas/20130314/54368384787/apruebas-fracking-buscar-hidrocarburos.html i finalment us recomanem el video "The sky is pink" http://www.youtube.com/watch?v=UzRqFDk6NAE

de més verdes en maduren

Avisos de Facebook de Francesc Tomàs Aymerich